RODO a prawo pracy

RODO A PRAWO PRACY w czasach kryzysu COVID-19 – szkolenie online [07.05.2020]

W odpowiedzi na pojawiające się wątpliwości oraz pytania o ochronę danych osobowych w perspektywie pracy zdalnej, a także dbania o bezpieczeństwo i zdrowie Państwa pracowników, chcieliśmy serdecznie zaprosić Państwa do uczestnictwa w szkoleniu online, pt. “RODO a prawo pracy w czasach kryzysu COVID-19”.

Szkolenie poprowadzi dnia 7 maja 2020 r. Joanna Jarguzpartner i lider zespołu Ochrony Danych Osobowych.

Poniżej znajdą Państwo szczegółowe informacje o poruszanych w trakcie szkolenia zagadnieniach oraz rejestracji na wydarzenie.

Agenda:

  • Bezpieczeństwo danych osobowych w pracy zdalnej
    • Zwiększone ryzyka dla bezpieczeństwa danych
    • Przeszkolenie pracownika i odebranie stosownych oświadczeń
    • Stworzenie zasad korzystania ze sprzętu służbowego
    • Incydent naruszenia bezpieczeństwa ochrony danych w pracy zdalnej
    • Praca na sprzęcie prywatnym pracownika – konieczne zabezpieczenia prawne i organizacyjne oraz możliwe zagrożenia, oprogramowanie itd.
  • Ograniczenie ryzyka rozprzestrzeniania się COVID-19  w zakładzie pracy
    • Czy pracodawca jest obciążony zadaniem publicznym dotyczącym przeciwdziałania COVID-19?
    • Wpływ stanowiska Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz stanowiska Urzędu Ochrony Danych Osobowych na możliwości pracodawcy
    • Legalność odbierania ankiet dotyczących stanu zdrowia, pomiaru temperatury i podobnych działań
    • Dozwolone działania wobec pracowników oraz wobec innych osób przebywających na terenie zakładu pracy
    • Przetwarzanie danych osobowych i jego podstawa prawna w przypadku przeciwdziałania COVID-19
    • Okres retencji danych
    • Obowiązki informacyjne
    • Forma prawna wprowadzanych obostrzeń w zakładzie pracy
    • Możliwe konsekwencje prawne dla niezdyscyplinowanych pracowników
    • Sektor farmaceutyczny, sektor spożywczy, sektor kosmetyczny, strategiczne sektory gospodarki
  • Rozwiązania szczególne (termowizja, testy serologiczne itp.) – przykłady wykorzystania nowoczesnej technologii i najnowszej wiedzy
    • Granica proporcjonalności
    • Sposoby ograniczenia ryzyk przedsiębiorcy
    • Ocena skutków dla ochrony danych osobowych (DPiA)
  • Ryzyka dla bezpieczeństwa danych w sytuacji rozwiązania umowy o pracę z pracownikiem
    • Zwrot sprzętu służbowego, odebranie dostępów do systemu
    • Rozliczenie się z pracownikiem
    • Wygaśnięcie upoważnienia do przetwarzania danych osobowych
  • Europejska Rada Ochrony Danych – podsumowanie podejścia europejskiego

Termin i cena:

7 maja 2020 r. , godz. 10:00 CET

Przewidywany czas trwania szkolenia – 2 godziny

Koszt uczestnictwa w szkoleniu online – 150,00 zł + VAT

Informacje o płatności i fakturach VAT zostaną przekazane Państwu wraz z powiadomieniem o rejestracji na wydarzenie.

Rejestracja na wydarzenie:

Prosimy o przesyłanie zgłoszeń na adres e-mail: rejestracja@sobczyk.com.pl

Serdecznie zapraszamy!

Menu